Motions OL i Kedjeåsen

11 juni, 2015 Av Av helenasahlqvist
För första gången sedan jag gick i nian var jag och orienterade i tisdags. Det gav mersmak kan man säga. Är ju inte superkul att springa och springa utan mål. är man orienterar har man ju flera små mål och givetvis ett stort. Att det dessutom innebär att springa i obanad terräng gör ju inte det hela sämre. Det är ju hur mycket mer jobbigt som helst att springa så. Ger bättre träning helt enkelt. Hela kroppen tränas ju eftersom man måste vara med så man inte trampar fel. Tänka ut hela tiden vart man sätter fötterna. 
I orientering behöver man dessutom hålla koll på kompassen, så det inte drar iväg åt fel väderstreck. Kompassen skulle jag säga är bästa kompisen. I vilket fall efter tisdagkvällens utmaning. 
Det började bra när jag startade. Tog ut kompassriktning mot kontroll ett och satte av. Hamnade lite till väster. Kom fram till trevägskorsningen lite vänster om strecket till kontroll ett. Därifrån tog jag ny kompassriktning och gick i princip rakt på kontrollen. Även tvåan gick jag rakt på och på kontroll tre kom jag snudd för långt till öster. Det gäller att se sig omkring, för kontrollen kan dyka upp bakom en. Mot fyran följde jag stigen till en femstigskorsning och tog kompassriktning därifrån. Hade nog kommit rakt på, men kollade fel på kartan, för jag gick mot en annan punkthöjd än den kontrollen satt på. Visade sig vara flera punkthöjder. Femman var lätt, dit fick jag andra bästa tid av alla startande på kort svår bana. Sen gick det på tok. Tänkte att jag inte behövde kompassen utan följde stigar och grusgroppen. Kom upp ut grusgroppen på helt fel ställe och irrade runt. Tyckte jag var på en stig som på kartan, men det visade sig vara en mycket mindre stig än den kontrollen skulle sitta på. När jag varit ute en timme avbröt jag och tog vägen tillbaka till mål. Även om jag hittade kontrollen så skulle resterande ta för lång tid. Ville inte oroa Lina med att komma jättesent. 
Jag var nog irriterad hela kvällen på att jag missade 6:an. Trodde inte att jag hade sån tävlingsinstinkt. När jag såg sträcktiderna blev jag dock nöjd och lite stolt. Hade slutat på runt 6:e plats om jag inte bommat och det hade flutit på som innan. 
Nu måste jag plugga lite mer karta och kompass innan nästa Motions OL. Får se om jag tar lätt eller svår då. Och se om jag kommer runt banan på under timmen…
// Helena