Nationaldagspyssel

7 juni, 2015 Av Av helenasahlqvist

Eller bara vanligt helgfix. Ärtorna har fått nät att växa på. Jag sådde i lite fler ärtor där det saknades. Det är inte många som kommit upp, så ett tjugotal till av varje sort är sådda.
Broccolin har fått ett hus istället för lock. blir för varmt under locken, så de står och torkar i en bod. Jag gjorde om mitt pallkrageväxthus lite och satte över fiberduk istället för plasten som följde med. Då blir det lite luftigare för växterna. Väven kommer nog behöva bytas ut när den fått skavhål, men det finns ju mer att ta av.
Det var även dags för majs och gurka att komma ut. Jag satte majs och ”vanlig” frilandsgurka vid ärtorna. De ekologiska frilandsgurkorna som kan bli upp till 30 cm fick sitta bland Broccolin. Upptäckte när jag grävde där att jorden är stenhård lera. Kanske inte optimalt för vare sig Broccoli eller gurka. Vattnade och lade på gräsklipp så att maskarna ska komma och gräva. Hoppas bara att sniglarna inte tycker alltför mycket om täckodlingen.
Kom dock på igår att det kanske inte är jättetokigt att ösa på gräsklipp och andra växtdelar. Det kan ju hända att sniglarna föredrar det istället för plantorna. Jag vet ju inte hur Åkersniglar tänker. Under rabarberbladen i potatisraderna trivs de i alla fall. Där hittade jag massor igår. Var alltså där de gömde sig häromdagen då jag trodde de var borta.

Ett luftigt växthus för Broccoli och Gurka.

Nät monterat för ärtorna.

Majs och gurka står redo för utplantering.

Majsens rötter är långa och rikliga. Jag älskar de här krukorna. Så smidiga vid plantering.

Även Gurkan har massor av rötter.

Klart. Majs och gurka får samsas. Majsen växer ju på höjden och gurkan kommer slingra runt på marken. En perfekt kombination. 

Det som planterades ut den 6:e juni var: 11 st Majsplantor, 8 st Gurka friland, 8 st gurka eko friland.
Idag fyller Micke så det ska fixas tårta. Sen ska vi se vad som gömmer sig i hinken med potatis. Ska bli hur spännande som helst. När potatisen är skördad ska tomaterna äntligen få komma ut på altanen. 
Måste bara berätta en sensationell sak. Micke fick ett Bigarråträd när han fyllde 30. Det är sorten Frogmore som måste korsbefruktas. Det har blommat varje år sedan dess, men aldrig blivit bär. Nu är det helt plötsligt några kart på det. Vi får se hur länge de hänger kvar. Skulle vara kul att smaka på det. Även min Stella har kart, men eftersom jag precis planterat det är det inte säkert att de sitter kvar.
// Helena