Massor av maskar

20 maj, 2015 Av Av helenasahlqvist
Kanske är det världens bästa trädgårdsarbetare. Jag har dem i mängder. Vart jag än gräver hittar jag massor av maskar. De drar ner växtdelar i jorden, låter dem ligga där och förmultna innan de äter upp dem. De bajsar i sina gångar, en blandning av de uppätna växterna och jord, knuffar sedan upp bajset ur gången. Detta bajs kan man se som små jordhögar på gräsmattan. 
Jag läste för en tid sedan, någonstans men minns ej var, att man helst inte ska gräva jorden. Då stör man mikrolivet i den. Som att vända huset upp och ner. I år har jag bara luckrat jorden med en grep. 
Där jag planterade ut Broccoliplantor lade jag på ett tjockt lager med gräsklipp någon vecka innan. När jag planterade flyttade jag gräsklippet till en annan odlingslåda. Under täcket med gräset var det hur mycket maskar som helst. Dentrivdes där, stora som små.