Utplantering av potatis och lite pyssel

7 maj, 2015 Av Av helenasahlqvist
Planen för kvällen igår var att få hörnet av tomten att bli lite snyggare. Jag tänkte att potatisen som stått inne och växt till sig skulle få komma ut i en odlingslåda. Hela hörnet ser bara skräpigt ut och till sommaren ska det finnas både jordgubbar och sommarblommor där. 
Jag började med att räffsa undan lite ris och löv. Visade sig att jorden var dyngsur. Gick inte att bearbeta den alls. Så jag nöjde mig med att få rent så pass att jag fick plats med en odlingslåda. Jag vill inte sätta potatisen direkt i jorden eftersom den då kan bli angripen av Knäpparlarver. Det är en larv som lever på gräsrötter, men när gräset försvinner och ersätts av potatis så äter de den istället. De här potatisarna vill jag ska ge mat till midsommar, så då hoppas jag de klarar sig om jag odlar dem mestadels ovan befintlig jord.

Potatisarna har växt lite väl mycket inne. 
Rotsystemet. 

Den här hade jag med lätthet kunnat dela i två eftersom blasten har varit rotsystem.

 Totalt nio potatisar i jorden i lådan. Täckte den även med fiberduk. För att det inte skulle bli för kladdigt att gå runt lådan och för att hålla ogräset borta ett tag så lade jag på flis av grenar som jag har i en kompost.

Lite tid fanns över att pyssla om jordgubbsplantorna. I höstas lade jag på massor av löv på landet. Lite blåste bort, lite har nog maskarna dragit ner i jorden. Ramen som höll upp väv och nät förra året gick sönder vid en trädfällning på senvintern. 

En väldigt suddig bild nedan, men skillnaden syns i alla fall. Jag tog lite gammal kompost, kökskompost, som legat på efterkompostering i en behållare. Strödde den runt plantorna. Nu blir det intressant att se om det bidrar till mycket gröna blad, eller mycket röda jordgubbar. Kan tänka mig det förstnämnda men jorden behöver förbättras och man tar ju vad man har. Bättre att komposten gör nytta än ligger och väntar.

Mull istället för lera.