Sådd på friland

25 april, 2015 Av Av helenasahlqvist
Igår sådde jag mina grönsaker på friland. Det är inte mycket jag sår, bara sallad, dill, salladslök och morötter. Vi är så dåliga på att äta grönsaker, men i år tänkte jag att det kanske ska bli lite bättre. 
Satte två rader med Asterix potatis och i en odlingslåda pillade jag ner åtta potatisar av sorten Minerva. 
Skulle satt ärtor också, men tiden räckte inte riktigt till. Det hinns med än. Tidigare år när jag odlat så har jag inte sått förrän i början av maj, så nu är jag ute i god tid. 
På den platsen som jag satte potatis så var lerjorden tung. Det har suttit jordgubbsplantor där i flera år så jorden var kompakt. I höstas lade jag på löv och för några veckor sedan riktigt grov kompost. Det kryllade av maskar när jag drog upp fåror men eftersom det inte gått så lång tid var materialet kvar och det var tungt att gräva. Nu får potatisen bearbeta jorden tillsammans med maskarna, så blir den säkert jättebra till nästa vår. 
Enligt alla odlingslagar som finns så har jag planterat på tok för tätt, men det struntar jag i. Läste någonstans, minns ej var, att tät plantering är i harmoni med naturen. I naturen finns inga kala ytor, alla mark är på ett eller annat sätt bevuxen. Sår jag inte frön kommer det komma ogräs, så då sår jag hellre. 
Idag blir det andra äventyr, mer om det imorgon. Tills dess: Ha en riktigt bra lördag!
// Helena