Tårta med fondant

25 november, 2014 Av Av helenasahlqvist

I helgen som var så fick jag för mig att göra en tårta. Jag kollade på Cake Boss förra veckan på tv och blev så sugen på att testa. Har ju bakat flera tårtor förut, men ingen med fondant. Fondant har man istället för marsipan. Det är enklare att arbeta med fondant och den är vit. Det gör att den är lätt att färga och färgen blir snyggare.
I lördags kväll kokade vi ihop fondanten. Det är riktigt enkelt att göra själv. Det som behövs är Marshmallows, florsocker, matolja och vatten. Sen behöver man eventuellt ha hushållsfärg eller livsmedelsfärg också.

Lägg 300 g Marshmallows, 1 msk matolja och 2 msk vatten i en skål och värm på högsta effekt i micron i 1 minut. Rör om, om det är klumpar kvar i smeten så kör i 10 sekunder till och rör om. Upprepa 10 sekundersintervallerna tills klumparna är borta. 

Börja röra ner florsockret lite i taget. Till hela smeten går det åt ca 8 dl florsocker. Jag höftade i lite och blandade tills smeten kändes fast.

När det börjar bli jobbigt att röra för hand får man ta hjälp av elvisp med degkrokar.

Nu är degen klar. Lagra i plastfolie och plastpåsar. Försök att få så lufttätt som möjligt annars torkar den.

Var ju tvungen att testfärga fondanten.

Allt blev bra utom den svarta. Det var dock ganska jobbigt att arbeta in färgen. Nästa gång smälter jag mindre mängd marshmallows och häller i färgen direkt i den varma smeten.

 I söndags var det dags att baka tårtan. Jag gjorde egen tårtbotten och hade ett lager vaniljsås i och ett lager hallonsylt. En syrlig sylt kan vara bra eftersom fondanten blir ganska söt.

Det bästa med fondant är att det går att få en fin tårta utan veck. Fondanten hade blivit lite hårt under natten. Det löste jag genom att micra den några sekunder på låg effekt.

Ett band runt och en rosett (som Lina gjort) och tårtan blev en hatt.

Ett ganska fiffigt verktyg när jag gjorde tårtan var snurrbrickan som är från IKEA. Då kan man spritsa grädden och sylten samtidigt som man snurrar tårtan. Då blir den rund och fin. Bör tilläggas att det räckt med halva satsen fondant till tårtan. Blev massor över…

Smaskens!

// Helena