Historiens vingslag

21 oktober, 2014 Av Av helenasahlqvist
För en tid sedan fick jag reda på att en av min fars kusiner hade släktforskat. Tror det var en kusin i alla fall. Kan ha fel där, men någon släkting var det i alla fall. Kompendiet har legat här hemma sedan dess, för att jag tänkt kopiera det. När Lina kom hem från skolan i förra veckan, med en handskriven lapp med några namn på tog jag fram den. Hon hade gjort ett enkelt släktträd som sträckte sig till min respektive Mickes mormor. 
Vi började, utifrån mitt kompendium, skissa upp mer. Tio generationer kom vi, sen tog faktiskt orken slut. Det kompendium jag har innehåller tio generationer och då inkluderar det inte min farmor och farfar. Ska man inkludera alla ner till Lina blir det således 14 generationer. Det är ju helt fantastiskt. Den första noteringen är från 1622 i Kvistbro. Helt otroligt att släkten har levt där sedan 1600-talet. 
Såg även att några har bott i Ljungstorp, redan på 1700-talet.
Sen möter man sånt som är mindre roligt, som att de som bodde i Ljungstorp, fick tre barn som dog innan de ens var 15 år. Vad kommer det sig tro? De fick ytterligare sju barn. Min farors mormor dog 62 år gammal av att åskan slog ner i henne. Några dog i lungsot, andra av ålderdomsbräcklighet. Någon var fattighjon. Några utvandrade till Kanada 1891 via Göteborg.
Det här är bara en del av hela släkten. Det finns mer att utforska. Hela min farfars ätt och mormor och morfars. 
Det ska jag ta tag i när jag får tid över. Det får bli efter min examen.
// Helena