Hemlagat

23 augusti, 2014 Av Av helenasahlqvist

För några dagar sedan kom jag på att vi gjorde Hamburgerbröd och egna hamburgare på hemkunskapen i högstadiet. Jag försökte hitta receptet, men det har jag nog förlagt i alla flyttar hit och dit. Kan finnas i någon pärm hemma hos mor och far. Letade i alla fall upp ett recept på nätet som jag tänkte jag skulle prova. Dock tror jag inte mjölmängden stämde, eller också räknade jag fel, för jag tror bara jag hade i knappt 6 del och det ska vara 7dl.

Hamburgerbröd 8 st:

25 g jäst, 25 g smör, 2,5 dl mjölk, 0,5 tsk salt, 1 tsk strösocker, 7 dl vetemjöl, sesamfrön.

Smält smöret och häll i mjölken, värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll på vätskan. Tillsätt socker och salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 30 min. 

Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 8 delar. Forma till bullar, platta till och doppa/tryck ner dem i sesamfrön. Pensla dem lite innan med vatten så fastnar fröna bättre. Lägg dem på en plåt och låt dem jäsa i ca 10 minuter. Ta ett bakplåtspapper och lägg över bröden, ta en plåt och lägg ovanpå och tryck till ordentligt så bröden blir plattare. Ta av plåten och låt dem jäsa i ytterligare 30-40 minuter. Grädda i 250 grader i ca 7-10 minuter tills de får en fin gyllengul/brun färg…

 Både hamburgare och bröd blev fantastiskt goda. Det bästa av allt är att bröden kanske kostade en femma att göra och köper man i affären kostar de nästan 30:-. Dessutom var de här godare än de i affären.
Idag ska jag baka lite matbröd, sen ska vi lämna barnen till farmor och farfar för i kväll blir det 40 års fest hos Bengan. Ska bli kul.

 

// Helena