Välj rätt frukt…

2 juni, 2014 Av Av helenasahlqvist
Det är nog sant att man blir mer ”vaken” gällande innehåll i mat och annat man kan stoppa i munnen när man kör 5:2. Började faktiskt föra dagbok på allt jag äter, varje dag. Finns en smart app som heter Fat Secret som funkar jättebra. I princip alla livsmedel finns med där. Några får man lägga till, men det är jätteenkelt.
Åt bland annat choklad häromdagen. En 200g chokladkaka är ju hur lätt som helst att smälla i sig. Jag åt två rader, det är 7 rader på kakan, vilka tydligen innehöll 310 kcal. What! Det är vad jag äter som huvudmål mina fastedagar. 
Det som ändå förvånade mig var att jag i fredags, när jag loggat precis allt, inte kom upp i rekommenderade antalet kalorier per dag. Trots öl, grillat med potatisgratäng och en arraksboll. Det visar hur onyttigt jag äter en vanlig dag. Hur mycket bortkastade kalorier jag smäller i mig för att jag är sugen. Tur jag börjar jobba snart, så jag inte går hemma och rensar skåpen…
Nu satt jag och funderade lite över frukt och framför allt melon. Frukt innehåller ju ganska mycket socker, så man får ju se upp. Men väljer man rätt så behöver man inte fundera så mycket. Nedan är per 100g.
  • Vattenmelon 34 kcal
  • Jordgubbar 41 kcal
  • Persika 43 kcal
  • Clementin 44 kcal
  • Apelsin 49 kcal
  • Päron 54 kcal
  • Äpple med skal 56 kcal
  • Nektarin 56 kcal
  • Sötkörsbär 69 kcal
  • Banan 101 kcal
Vattenmelon är alltså att föredra. 
// Helena