Solrosbröd

8 april, 2014 Av Av helenasahlqvist

Idag fick det bli Solroslimpor.

Det här behövs:

  • 1 liter Vetemjöl (ca)
  • 7 dl Rågsikt
  • 2 dl Solroskärnor
  • 100 g Margarin
  • 3 dl Mjölk
  • 50 g Jäst
  • 1/4 dl Strösocker
  • 1 tsk Salt
  • 4 dl Vatten
Smula med jästen i en degbunke. Smält margarinet och häll i vatten och mjölk. Värm till ca 37 grader (för färsk jäst). Häll vätskan i degbunken och lös upp jästen. Tillsätt socker, salt och solroskärnor. Häll i rågsikten och börja häll i vetemjöl lite i taget. Blanda under tiden. När degen släpper från kanten är det lagom mycket mjöl i den.
Pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk.
Låt jäsa i ca 40 minuter eller tills degen är nästan dubbelt så stor. Smörj limpformarna och baka ut degen till tre limpor.

Låt jäsa igen tills de är färdiga. Limporna har jäst färdigt när man kan trycka på degen lite lätt och när man släpper den så går degen tillbaka snabbt.

Skåra bröden försiktigt.

Grädda långt ner i ugnen i ca 225-250 grader i ca 30-35 minuter. Limporna är klara när man kan knacka i botten av brödet och det låter ihåligt.

Låt limporna svalna under bakduk. Klara att avnjutas. 
Priset för en deg är ca 16,50kr. Det blir ett kilopris på 8,25kr. Vilket ungefär kan jämföras med pris i butik som ligger mellan 30 och 40kr/kg.
Vill man baka ekologiskt så kostar limporna 26,93kr vilket ger ett kilopris på ca 13,50kr. Det jag hittade på ICA var ett solrosbröd från Kung Markatta som kostar 37:- per kilo. Vad jag kunde få fram så var brödet bakat i Tyskland, men jag vet inte riktigt. 
Det finns hursomhelst pengar att spara genom att baka själv. Att det blir gott är ju en trevlig bieffekt!
// Helena