Enkelt, billigt & gott!

25 mars, 2014 Av Av helenasahlqvist
Helt plötsligt kom jag på att jag kunde baka bröd. Finns det något godare bröd än hembakt bröd? Nej, det tycker inte jag. Sen slår ju doften av nybakat det mesta.
Har ett enkelt recept som vi fått av mammas arbetskamrat Ewa. Vardagsbrödet hade hon döpt det till, så det namnet har vi behållit. 
Det här behövs:
75g Margarin eller smör
50g Jäst
2,5dl Grovt Rågmjöl
ca 1liter Vetemjöl
1tsk salt 
2 tsk strösocker
5dl vatten
Smula ner jästen i en bunke (jag använder en Assistent), ta ljummet vatten och häll i bunken, smält margarinet och häll i det. Lös upp jästen i vätskan. Häll i salt och socker. Blanda i allt Grovt rågmjöl och till slut i med vetemjölet lite i taget. När degen börjar släppa kanterna på bunken är den klar. (Den ska inte vara så jättekladdig)
Låt jäsa i ca 45min
Forma till 16 frallor
Låt jäsa i ytterligare 45 min
Grädda i ugnen, 250 grader i ca 10 min
Låt bullarna svalna under bakduk

Som sagt, busenkelt. Hela satsen kostar ca 7,60kr (Priser från Ica-handla på nätet, 20140325) exkl elförbrukningen.
// Helena