Månadsspar…

5 mars, 2014 Av Av helenasahlqvist

Måste ju fundera på lite annat än studier också. Så därför satte jag mig för att snabbt kolla läget på bankens fonder. Jag har fondsparat sedan slutet av 90-talet, alltså i mer än 10år. det började med ett pensionsspar, men så snart jag fått internetbank så började jag att själv laborera med lite enklare fondspar. Den fond jag haft längst är IP-aktiefond. Just nu har mitt innehav i den växt 48%, men då vet jag att jag sålde av allt i den mot en annan fond, och sedan återupptog insättningar till den igen senare. om man ser på den fondens 10års statistik så har den gått upp 79,42%. Inte helt fel med tanke på att ett sparkonto i dag ger blygsamma 0,1%. Nog för att ett aktiespar inte ger samma trygghet som ett sparkonto, men pengar ska arbeta.
Nu är just IP-aktiefonden inte ett objekt för vanligt sparande och det är långt ifrån den fonden som gett högst avkastning genom åren. Det var bara den fonden som gått bäst av de jag har i mitt IPS.
Vi har under en period sparat lite i en fond som förvaltas av Lannebo och är en småbolagsfond. Den har gett vårt insatta kapital en ökning på 10%. Detta är en genomsnittligt uppgång eftersom det är ett månadsspar. Om man ser på den fondens 10års period så har den gått upp 295%. Vilket betyder att om man satsade 100 000:- för 10 år sedan så hade man haft nästan 300 000:- idag. Då kan man börja snacka avkastning. Om man satt in de pengarna på sparkontot och fått 0,1% ränta hade det i dagsläget varit värt, enkelt räknat (orkar inte beräkna enligt annuitets formeln) 101 000:-, ja alltså hade man tjänat en hel hundralapp per år på det. Eftersom man får räkna upp kapitalet varje år med räntan man får varje år, så blir det lite mer än så, men skillnaden blir så liten.
Nu valde jag att sortera fonderna efter vilken som hade genererat bäst avkastning på en 10års period och börja månadsspara i den. Valet föll på Länsförsäkringar Fastighetsfond som har ökat 425% på 10år. Vi får se om det är ett bra val i slutändan. Oavsett så är det säkert bättre än att satsa pengarna på ex lotteri. Det vill nämligen mycket till att hela kapitalet jag satsat ska förlora hela sitt värde.

Nej, åter till studierna 😀

// Helena

(Dubbelkollade med Fondkollens räknesnurra och behållningen efter 10år med ett insatt kapital på 100 000 på sparkonto som ger 0,1% är 101 005kr)