Värdepapper

27 november, 2013 Av Av helenasahlqvist

Jag tycker att fonder och värdepapper är kul. Jag har ägt aktier i ca 4 år nu. Eftersom jag är en småsparare så är det lite tråkigt att handla med aktier eftersom bankerna tar courtage för köp och sälj. Det är en administrativ avgift för att genomföra köpet och försäljningen. Just nu har Swedbank 99:- i avgift vilket betyder att man inte kan handla aktier för så lite pengar. De jag köpt får mest sitta och ge avkastning. Man får ju utdelning varje år och den ligger på ca 4-5:- per aktie i de bolagen jag har. Det ger i runda slängar en ränta på 3-5% vilket är bättre än att pengarna sitter på banken.
I helgen surfade jag runt lite och hittade en bank som endast har 7:- i avgift. Helt otroligt. De vänder sig till småsparare som jag. Så nu ansökte jag om konto och kan börja handla om några dagar.
Samma sak gäller här som med travet. Man ska inte satsa mer pengar än man klarar av att förlora.
Väljer man välkända, stabila företag finns dock liten risk att man förlorar hela det satsade kapitalet. Reaförlust är dessutom avdragsgill i deklarationen, så man får tillbaka lite av det satsade kapitalet.
Jag tror det viktigaste, vad gäller allt sparande, är att tänka långsiktigt.

Ha en bra dag!

// Helena