Säfsen levererar!

14 oktober, 2013 Av Av helenasahlqvist
Som alltid levererar Säfsen. Vädret hade knappt kunnat bli bättre den här helgen. Vaknade i lördags morse och solen strålade. Ingen vind var det heller. 
Lina drog iväg och lekte med nya kompisen. Mor och far kom på förmiddagen och vi tog en vandringstur med dem över lunch. Gick från Säfstjärnen till Paskaberget. En tur på ca 2,5km. Turen gick på mountainbike led, så det var ganska lättgått, men stigen som var utritad på kartan från leden upp på toppen av Paskaberget var svår att hitta. Vi hittade den inte utan gick upp på tre olika ställen mot toppen. Jag och Lina kom mest rätt och kom på stigen en liten bit från leden. 
Väl uppe kom vi fram till en grillplats som dock sett sina glansdagar för länge sedan. Bänkarna var murkna, men vi hittade några stenar att slå oss ned på. Vi grillade korv och njöt i solen. Den värmer verkligen fortfarande ganska så bra. 
Utsikten från Paskaberget var jättefin och vi kunde se husvagnscampingen på andra sidan dalen. Backarna var dock skymda av stora träd.
Vägen tillbaka var lätt. Det gick nedför hela vägen.
Mamma och pappa stannade till bortåt fyra. När de åkt fick jag för mig att se om jag kunde hitta en stig på myren som Micke sett på kartan. Jag drog på mig träningsskorna och knallade nedför uppfarten till campingen.
Började kika efter stigen. Först gick jag till ett litet rött hus som står på myren. Det är någon form av pumpstation. Jag vet inte om det är för vatten eller avlopp. 
Fick gå tillbaka till vägen och gå mot Fredriksberg en bit. Jag hittade den, inte alltför svår att hitta. Det såg ut att vara många som gått där före mig.
Till en början var det ganska sankt. Tur att skorna jag har är täta för det kändes som att fötterna blev blöta flera gånger. En bit in på myren var det spångar. Väl över på andra sidan gick stigen i skogen uppför dals sluttningen. Jag hade inte tänkt se mer än att jag hittade stigen, men nyfikenheten tog överhand och jag ville ju veta vart på Gravendalsvägen jag kom fram. efter 1,5km var jag framme vid vägen och fick vända hem igen. Varm och svettig var jag efter stigningen, så väl hemma var det bara att ta en dusch. Då hade huvudvärken börjat komma smygandes. Kan tänka mig att det var på grund av för lite vatten under dagen. Först en 5km vandring i kuperad terräng upp på Paskaberget. Sen en 3km vandring på myr samt upp för två rejäla backar. Drack massa vatten, två munnar vin till maten, men insåg sen att alvdeon var enda räddningen. Inte ens det funkade och Ipren hade vi inte med någon. Klockan åtta hade jag gått och lagt mig. Somnade precis efter att barnen kom i säng, fortfarande med en dundrande huvudvärk.
Den hade dock gått över är jag vaknade klockan ett på natten.
Söndagen bjöd även den på strålande sol. Tog en lugn start på dagen, Micke monterade element. sen kom grannarna och undrade om vi skulle med upp på toppen av Solberget. Jag var inte sen att tacka ja. Packade ryggsäcken med festisar, massor av vatten (lärde mig från dagen innan) och ett kakpaket. Lina vägrade att följa med, men grannen Rasmus skulle inte heller med så de stannade vid husvagnarna. 
Det blev en varm och lugn tur till toppen. Emil och Lukas (grannpojke nr 2) var först upp på toppen. Satt i solen och fikade en lång stund. det var så skönt att bara sitta där. Solen värmde och det var helt vindstilla. Gick ner igen och fixade tacolunch. 
Började packa lite smått, Micke städade stugan och jag husvagnen. Fixade lite kaffe och bjöd grannarna på. Satt och pratade hur länge som helst. elen slogs av vid fyra och vi åkte vid fem. Hade verkligen ingen brådska hem. Skulle ju bara käka och gå och sova ändå.
Sammanfattning av helgen är att den var lugn och harmonisk. Det är det Säfsen är för oss. Det är där vi laddar batterierna för en ny vecka.
Nu ska jag bjuda mig själv på frukost och sen är det plugg hela dagen. Ska börja med en komplettering till grupparbetet, sen ska jag göra så långt jag hinner på en hemtenta som ska vara inlämnad på fredag.
Ha en bra måndag!
// Helena
Lördagmorgon på vår gata
Gatan nedanför oss
Paskaberget ca 350möh
Vy från Paskaberget mot campingen
Emil, morfar, Lina och mormor
Micke. Sjön i bakgrunden är Hösjön
Försökte oss på att göra röksignaler. De syntes inte
Söndagens promenad till toppen å Solberget. Här är ”Branten”.
Ett glatt gäng: Ulrika, Patrik, Evelina, Micke & Emil.
Evelina, Emil, Lukas, Micke & Patrik
Fika vid eldpallkojan. Hela gänget: Patrik, Linda, Evelina, Lukas, Micke, Emil & Ulrika.