VAB = Marknadsrätt…

21 januari, 2013 Av Av helenasahlqvist

Och hur blev vård av barn  samma sak som Marknadsrätt?
Jo, igår precis innan jag gick och la mig, kom jag på en sak:

Vilken litteratur har andra högskolor och universitet som erbjuder någon form av ekonomexamen. Och jag syftar då givetvis till Handelsrätten. Jag hoppades att jag skulle komma ihåg den tanken när jag vaknade.
Det gjorde jag också.
Emil var varm i morse och snorade, så vi passade på att vara hemma.
När vi kört Lina till skolan satte jag mig vid datorn och letade ekonomutbildningar.
Det visade sig att val av litteratur var lika varierande som antal skolor att läsa ekonomi vid, typ. Ett par skolor hade samma litteratur som Karlstad, men då hade de ett par böcker till.
de flesta skolorna hade en bok per rättsområde, Process, arbetsrätt, Eurätt, Straffrätt, Civilrätt, Marknadsrätt och Skatterätt.
Jag fastande för den här beskrivningen av boken som många använde sig av:

Beskrivning:
Juridik ? civilrätt, straffrätt, processrätt är ett helt nytt läromedel i juridik författat av nio av landets ledande experter inom området. Boken omfattar alla områden som normalt ingår i grundläggande juridiska kurser. 
Tyngdpunkten ligger på grundläggande principer inom civilrätt, straffrätt och processrätt för att ge läsaren översiktskunskaper. Ambitionen har varit att skapa en modern introducerande bok i juridik innehållandes alla områden som normalt ingår i grundläggande juridiska kurser. Mycket arbete har lagts ned på att skapa en bra pedagogisk struktur. 
Se sista meningen! Boken heter kort och gott: Juridik – Civilrätt, straffrätt, processrätt.
Den andra boken hoppas jag förklarar lite kring tankegången man behöver för att lösa juridiska frågor: ”Studiematerial för juridisk grundkurs.
Beskrivning:
Detta studiematerial är tänkt att användas i undervisningen på juridiska grundkurser i jurist- och ekonomutbildningarna. Syftet med materialet är att konkretisera och belysa genom aktivt arbete med juridiska frågeställningar.

Studiematerialet innehåller konstruerade praktiska övningsexempel i framför allt civilrätt, straffrätt och processrätt. På många områden har författaren gjort översikter och skisser för att underlätta inläsningen av läroböckerna. På flera områden finns exempel på handlingar som förekommer i praktiken. Alla avsnitt inleds med introducerande textavsnitt, som skall ge en snabb överblick.

Denna upplaga är väsentligt omarbetad med framför allt introduktioner till alla de 31 rättsområden som boken omfattar. Över 100 nya sidor har lagts till och även några nya avsnitt, bl a ett inledande avsnitt om vad juridisk kunskap är. Tanken är att studenterna med hjälp av introduktionerna skall kunna klara av att hitta relevanta lagrum för de övningsfrågor som de skall hantera. På så vis är boken nu även en instruerande lärobok som går att läsa fristående.

Det är bara att hoppas på att de hjälper mig att uppnå målet.
När jag väl beställt böckerna kom jag på att det var lika bra att börja studera. Att för en gång skull vara ute i tid. Så jag tog Marknadsrätten, en överstrykningspenna och ett anteckningsblock med mig och satte mig i sängen, för att plugga.
Dit ska jag återgå nu en stund, innan det är dags att ta lunch…..