Konsumtions samhälle

12 april, 2010 Av Av helenasahlqvist

Visst är vi helt otroliga på att konsumera saker. Jag blir ofta mållös när jag hör vad folk konsumerar och i vilken omfattning. Jag har varit med om att en del byter tex mobiltelefon en gång i kvartalet. Det händer faktiskt ganska frekvent. Jag menar, vad har man egentligen en mobiltelefon till?? Jo, tanken är att man ska ringa med den. Det gör jag, och smsár. Thats it! Jag har inte hakat på trenden att använda min telefon till allt. Och vad har jag missat? Ingenting.

Facebook har ju blivit en av vår tids största fluga. Vad gör mobiltelefontillverkarna då? Jo, de tillverkar telefoner som gör det enkelt att haka på trenden. En telefon vars huvudsakliga egenskap är facebook applikation. Helt sanslöst. Ska vi människor verkligen stänga in oss och bara träffa våra vänner på internet och i telefonen? Ja, tydligen! Nog för att jag inte träffar mina vänner alls, varken på fejjan eller in the real world, men ändå. Nu drev jag iväg en aning, men ändå. Jag älskar mina vänner, de få jag har, trots att jag bara träffar dem ett par gånger om året:(.

Grejjen är att omvärlden (läs producenterna) skapar ett behov hos oss som vi egentligen inte är i behov av. Lurigt va!

Jag tror att den största boven till den finanskris vi förhoppningsvis är i slutet av nu helt enkelt består i dessa fiktiva behov. Nu gör dessutom regeringen gällande att det är ”billigt” att renovera. Vi har ju ROT avdrag. Det blir inte billigare för det. Det kostar lika mycket, men det är inte konsumenten som får betala. Säger de. Visst sjutton är det det, men vi vet inte om det. På något sätt är det ändå vi, varenda skattebetalande människa som får betala. Med vad, ja vem vet, vi får väl se. En sak är helt säkert, ingenting är GRATIS!