Vårstädning…

7 april, 2010 Av Av helenasahlqvist

I går blev det lite vårstädning av bloggen. Jag hade lagt till ganska många varierande etiketter på mina inlägg. De fick lite underhåll, så nu är det blott 3 eller fyra kvar. Ska försöka gå igenom mina inlägg också för att se om några behöver nya etiketter. Kul att fixa lite;)

Jag tycker ju som bekant att pengar och ekonomi är hur kul som helst. Inte för att jag någonsin har tagit speciellt bra hand om min egen. Jag har alltid klarat mig, utan att låna pengar av någon annan än banken. De gångerna har jag bara lånat till större saker; Hus, bil och husvagn. Numera bara hus och husvagn, bilen äger vi:D.

Lite vettiga spartips kan jag ändå bidra med. Har blivit en hejjare på att spara de senaste åren. Troligtvis beror det på mammaledigheten. Man badade ju inte direkt i pengar på den tiden.

Förra veckan bestämde jag mig från att gå från fondsparaden till aktiespar. Riktigt smidigt. Till en början. Det är väl i och för sig inte krångligare nu, men det tar tid innan det händer något. Sen måste man nog börja med ett större kapital än vad jag gjorde. Troligtvis behöver man sätta av dryga 50000 om det ska hända något över huvud taget. De pengarna har inte jag.
Nej, det blir att återgå till gammalt hederligt fondspar. Det ger troligtvis en större avkastning och är mycket säkrare. En fond har ju sina pengar i många olika aktier och en mäklare som hela tiden ser till att det ska gå så bra som möjligt. Det måste de ju för att få så nöjda kunder som möjligt. Ingen satsar ju på fonder som ständigt går dåligt.
Har sedan länge pensionsparat i fonder. De har gått med över 25% vinst. Den räntan kan man leva med;)
Om man tänker sig ett traditionellt sparande som i dag ”bara” ger runt 1%.
Med detta i bakhuvudet, bestämde vi oss för att sätta undan en större summa av vårt sparkapital på fonder. Vi valde BRICT och skogsfonden. De har gett oss stor avkastning tidigare. Nu håller vi koll så de inte börjar gå ner i stället för upp. Om de går ner till 90% av sitt första värde tar vi ut dem, den marginalen måste man ha.

Så mitt hetaste tips just nu: Börja fondspara!