Gnäll, gnäll, gnäll……

9 november, 2009 Av Av helenasahlqvist
Ja, är inte vi svenskar ganska gnälliga.
Nu tänker jag framför allt på den ofentliga sektorn. Dvs sjukvården mm.
Läste tidnigen nu på morgonen, USA är bara två steg från att få allmän – sjukvårdsförsäkring. Inte allmän sjukvård, nej – Sjukvårdsförsäkring. Bra, kanske många tycker, men har man sett dokumentären Sicko så kanske man får en annan uppfattning. Att ha en sjukvårdsförsäkring betyder inte alltid att man har rätt till sjukvård. Nej, det ska försäkringsbolaget bestämma.
I dokumentären berättades det om en man som fått cancer. Läkarna testade en sorts behandling, den hjälpte inte. Då ville de testa en annan sorts behandling, men försäkringsbolaget tyckte den var för dyr och var inte säkra på att den skulle hjälpa, så de nekade mannen sjukvård. Han dog!
I Sverige skulle man aldrig neka någon sjukvård. Man kanske får vänta ett tag på behandling, men man blir aldrig nekad sådan. Man behöver aldrig fundera över kostnad och man behöver inte oroa sig för vem som betalar om någon överhuvudtaget vill betala…
Så sluta gnäll på den Svenska sjukvården, det har jag!